Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dá se hladomor v Africe vymýtit?

Investice do drobného zemědělství v mnoha afrických zemích má potenciál zvýšit produkci potravin a snížit chudobu. 

Když se mluví o Africe, tak se mnohým z nás vybaví obrázky podvyživených a hladových dětí. Údaje o pomalém vývoji v důsledku podvýživy a nedostatku vitamínů jsou odstrašující. Přesto, komu z nás se podařilo do Afriky odjet a strávit zde nějaký čas, nemůžeme si vynachválit místní jídlo, jeho chuť a rozmanitost. Navíc se předpokládá, že se v Africe nachází přibližně 33 milionů malých farmářů, kteří utvářejí až 70% celosvětových zásob potravin. Proč tedy lidé v Africe hladoví?

Myslím si, že by bylo hodně krátkozraké říci, že Afričané nemají znalosti a dovednosti ve vyprodukování dostatku jídla, nebo, že jsou líní. Africká historie jasně ukazuje to, že Afričané vytvářeli bohaté politické uspořádání a byli schopni přežít tisíce let. Nabízela by se možnost zhoršení klimatických podmínek, které znemožňují lidem vyprodukovat dostatek potravin. To je ale dle mého názoru pouze důsledek lidského chování než příčina našeho strádání.

Jedním z hlavních cílů kolonizace bylo rozšířit zemědělské možnosti. Jižní Afrika byla okupována s cílem vytvořit zde velké kukuřičné a obilné farmy, které by zásobovaly Evropský trh. V Západní Africe a Východní Africe byly založeny plantáže pro kávu, kakao, banány, čaj, a další. Věřilo se, že Afrika má kapacity produkovat jídlo, proč je ho tedy nedostatek?

Příčinou problému je to, jak a jaké jídlo pěstujeme. V Africe bychom měli podporovat to samé, co nás na ní fascinuje. Málokdo z nás si opravdu pochutná na kukuřičné kaši, ale každý z nás chce mango, sladký banán, papáju a další rozmanité plody a ovoce. Lidem se rozdává potravinová pomoc, která se do Afriky za drahé peníze dováží, místo toho, aby se místní lidé podpořili v produkci těchto rozmanitých plodin, které tak obdivujeme. Například africký Mongongo ořech byl součástí hlavního jídelníčku Afričanů v Namibii, Botwany, Zambie, Zimbabwe, Malawi a Mozambiku po více než 7000 let. Tento ořech má vysoký obsah proteinu, magnesia, kalcia, zinku, vitaminu E a dalších, přesto se dnes tento ořech nejí a stromy, které tyto plody plodí jsou káceny po desítkách každý den. V oblasti, kde žijeme (Jižní Zambie) a na naší farmě a v okolí se nachází les plný těchto Mongongo stromů, ale ořechy nikdo ani nesbírá ani nejí. Místo toho mají všichni před domem zasazenou kukuřici.

Nejsme schopni využívat naše přírodní zdroje efektivně, protože nám v tom brání naše sobeckost. Potravinový systém, který jsme zavedli je velice homogenní a s žádnou rozmanitostí nepočítá. Mongongo strom, který neznáme je pokácen, abychom mohli zasadit kukuřičné pole. Mongongo strom plodí ořechy každý rok zdarma, kdežto semena kukuřice, které se dnes nachází na trhu předpokládají použití chemických hnojiv a pesticidů, za které se utrácí peníze. Samozvaní antropologičtí milionáři podporují africké zemědělství nákupem těchto chemických složek, aby se vypěstovali námi akceptovatelné potraviny, jako je kukuřice nebo obilí. Jsou to ale nadnárodní korporace, které chemikálie vyrábí, které na celém procesu vydělávají peníze. Chemické zemědělství nepodporuje malé farmáře, ale udržuje je v chudobě. Navíc chemické zemědělství ničí naše životní prostředí, půdu a klima.

Technologie nám v tomto moc nepomohou a takzvané hydroponické pěstování jídla, které nevyužívá půdy, ale využívá nejmodernější technologie, je naivní si myslet, že to půjde udělat všude. Pokud jme nebyli doteď schopni podpořit malého farmáře, aby se vymýtil hlad, tak nebudeme schopni zavést tyto technické inovace u všech desítek milionů farmářů, kteří by to potřebovali.

Investice do drobného zemědělství v mnoha afrických zemích má potenciál zvýšit produkci potravin a snížit chudobu. Ale to by mělo být v souladu s místním prostředím a hodnotami a ne v rámci našich očekávání, budgetů a tabulek.

Autor: Kamila Hejlikova | úterý 15.2.2022 18:39 | karma článku: 36,39 | přečteno: 5081x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 320x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 419x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 484x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik