Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

S jakou intenzitou jsem začala psát tento blog na začátku roku, tak jsem v poslední době dlouho nic nezveřejnila. Zambijský a český kalendář je odlišný nejen v názvech měsíců vycházející z jiných jazyků, ale především klimatickými podmínkami, které ovlivňují způsob života.

V Zambii od září/října je čas na odpočinek, období sucha a nesnesitelného horka. V Livingstonu, v jižní Zambii, kde jsme se usídlili, je v čase našeho českého podzimu, v průměru až 45 stupňů přes den a tyto denní teploty zmemožňují udělat cokoliv od 12 do 16 hodin bez klimatizace nebo větráku.

Toto období je v Zambii nejen typické odpočinkem po náročném období sklizně a nabrání síly před težkým obdobím sázení, které započne s příchodem dešťů v listopadu a prosinci. Ale také časem výroby alkoholu ze zbytků úrody a samozřejmě jeho požívání. V tomto období se ani na naší farmě ve vesnici Mukuni, nedaleko Viktoriiných vodopádů nesnažíme dělat složité práce, protože místní životní styl a denní teploty neumožňují vykonávat žádnou tvrdou práci.

Alkohol podobný slivovici, se vyrábí z kukuřice, kterému se říká Kachasu, ze sorghumu, kterému se říká Opec, etnická skupina Bemba má alkohol vyrobený z medu, který nazývá Imbote. Dokonce některé ovocné stromy plodí ovoce, na kterém se „opíjejí“ sloni, jako je marula. Opice si pochutnávajím na plodech stromu, který plodí zfermentované hnědé pomeranče, kterým se říká monkey fruit, v místním jazyce mahuluhulu.

V tomto období sucha a odpočinku se také slaví nejvýznamnější historická událost Zambie a to získání nezávisloti 24. října 1964. Důležitá událost nejen v životě místních lidí, ale i v mezinárodních vztazích. Tzv. boj za nezávislost proběhl v Zambii bez násilných konfliktů a země si až do dnešního dne udržela status mírumilovné země, kde se neodehrála žádná občanská válka ani násilný konflikt.

Zároveň v České republice začíná školní kalendář a pro mnoho lidí i pracovní kalendář, jako jsou učitelé. Češi také slaví dva významné dny v české historii 28. září a 28.října. Babí léto je produktivním obdobím, kdy jsou lidé odpočinutí po letních dovolených.

V naší česko-zambijské rodině také slavíme narození našich dvou dcer. Navzdory odlišným klimatickým a kulturním podmínkám, Česká a Zambijský Republika mají mnoho společného a dlouhodobě spolupracují, přes výměnu studentů i učitelů až po humanitární a rozvojovou pomoc. Obě dvě země sdílejí národní zvíře v podobě orla, který zobrazen na českém státním znaku a zambijské vlajce.

Tradiční oděv pro oslavu Dne nezávislosti v Zambii s národním symbolem Orla.

I přes tolik odlišností, které vycházejí z našeho přirozeného prostředí, historie, a kultury, můžeme najít i mnoho toho, co máme společného. Letos jsme v Zambii oslavili její nezávislost včetně tradičního oblečení a tanců. Oslava nezávisloti byla inkluzivní a důraz je vždy kladem na to, co máme společného. Zcela odlišný přístup od vymezování se vůči ostatním na základě odlišností.  Zambie zahrnuje více než 70 různých etnických skupin, které mají odlišný jazyk i kulturu, a přesto tvoří jeden národ.

Nezávislot není jen o svobodě, ale o také o touze pečovat o druhého, se kterým sdílím živobytí, území, tužby, vize, a další. Jde o sdílení společného. Tak jako se zpívá v zambijské písni na oslavu Nezávislosti „Tiyende pamodzi ndi mutima umo“ (místní jazyk Nyanja/Chewa), což znamená „Prosperujme se společným srdcem“. Píseň je ve videu níže.

 

Autor: Kamila Hejlikova | pátek 11.11.2022 17:36 | karma článku: 14,65 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 418x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Plundrování Afriky

Jsou u nás dostupné výrobky z afrických komunit nebo pořád přispíváme k plundrování Afriky za účelem vlastního obohacení?

6.7.2022 v 8:55 | Karma: 16,46 | Přečteno: 617x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik