Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plundrování Afriky

Jsou u nás dostupné výrobky z afrických komunit nebo pořád přispíváme k plundrování Afriky za účelem vlastního obohacení?

Typická africká komunita, pokud pomineme velká hlavní města, se nachází v rurální oblasti, a díky tomu, že logistika v Africe není rozvinutá, každá komunita se vždy nachází u různých zachovalých přírodních úkazů, zdrojů, národního parku, apod. U Masajů v Keni obdivujeme Kilimandžáro, v Malawi/Tanzánii jezdíme za Viktoriným jezerem, my žijeme v Zambii u krásných Viktoriných vodopádů.

Každá komunita má něco svého speciálního a v minulosti africké komunity využívali své zdroje pro svůj vlastní rozvoj. Říše Mali obchodovala se zlatem, solí a bavlnou od počátku založení. Afrika nejen, že má spoustu přírodních zdrojů, ale i její biodiverzita je obrovská. Nachází se tu nejen hlavní přírodní zdroje, které v současnosti využíváme, jako je zlato, diamanty, ropa, dřevo, ale mnohem více. Prakticky každá rostlina, strom má nějaký význam, účel a mohou být využity ve prospěch lidí. Například v blízkosti Viktoriiných vodopádů se nenacházejí pouze divoká zvířata, která jezdíme pozorovat jako turisté. Na naší organické farmě v blízkosti vodopádů se nachází pás Mongongo stromů, které se rozrůstají v blízkosti písčité řeky Zambezi. Tyto stromy plodí vysoce nutriční ořechy využívané ve výživové dietě a kosmetice.

O Afrických zdrojích máme ponětí, kam se dovážejí, co se nimi dělá, zda je využívána dětská práce. Víme, že Shell dováží/dovážel ropu z Nigérie, Nestlé je známé výrobou čokolády z plantáží v Západní Africe, atd. Od dob kolonialismu jsme se posunuli od ovládání místních komunit k jejich svobodě. Ale nebyli jsme schopní se vzdát přístupu k přírodním zdrojů. Na našem trhu jsou africké výrobky spíše vzácností, ale zároveň si africké zdroje pořád držíme pro vlastní potřebu a profit. O novodobém kolonialismu skrze přírodní zdroje se již zmínilo hodně autorů. Ráda bych poukázala na poměrně současný trend různých neziskových organizací, vládních i nevládních donorů, které implementují projekty za účelem pomoci africkým komunitám, ale ve skutečnosti z toho profitují různé společnosti z vyspělých zemí. Nadace manželů Gatesových vytvořila obrovský projekt na podporu zemědělské produkce v Africe, ale ve skutečnosti tento project škodí africkému přírodnímu prostředí a nahrává velkým společnostem, které vyrábejí umělá hnojiva, která jsou velice škodlivá k životnímu prostředí.

Podobný scénář se odehrává v mnoha afrických komunitách – komunita vlastní zdroje, ze kterých ale nic nevyrábí, prodává je surové menším i vetším společnostem, které z nich vyrobí produkt, který je na trhu cenněn mnohem více. Zpracování mongongo ořechů na vzácný olej nedělá žádná komunita v Zambii i přesto, že se zde nachází většina těchto stromů na světě. Nacházejí se tu přibližně 2 až 3 stroje, které jsou schopné zpracovat ořech na olej. Tyto stroje nejsou vlastněny žádnou africkou komunitou, ale individuálními mezinárodními vlastníky nebo většími společnostmi. Místní komunity, především ženy, ořechy sbírají a rozlouskávají. Jeden kilogram surových ořechů prodávají za 10 kwacha (korun) producentům, kteří z ořechů ztlačí olej, zabalí a prodají jako drahý výrobek (na mezinárodním trhu za 120 dolarů za produkt).

Je potřeba propagovat a dožadovat se výrobků, které pocházejí přímo z Afrických komunit. Tímto nejenom zamezíme neodpovědněmu plundrování Afriky, ale také přispějeme k redukci neokolonialismu a ke zvyšování úrovně života v Africe, také k diverzifikaci produkce a dostupnosti dalších afrických výrobků na našem trhu. Nejedná se pouze o mongongo ořechy, ale o další zdravé produkty, jako jsou plody baobabu, bambucké ořechy a mnoho dalších.

 

Autor: Kamila Hejlikova | středa 6.7.2022 8:55 | karma článku: 16,46 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 320x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 419x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 485x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:34

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik