Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plundrování Afriky

Jsou u nás dostupné výrobky z afrických komunit nebo pořád přispíváme k plundrování Afriky za účelem vlastního obohacení?

Typická africká komunita, pokud pomineme velká hlavní města, se nachází v rurální oblasti, a díky tomu, že logistika v Africe není rozvinutá, každá komunita se vždy nachází u různých zachovalých přírodních úkazů, zdrojů, národního parku, apod. U Masajů v Keni obdivujeme Kilimandžáro, v Malawi/Tanzánii jezdíme za Viktoriným jezerem, my žijeme v Zambii u krásných Viktoriných vodopádů.

Každá komunita má něco svého speciálního a v minulosti africké komunity využívali své zdroje pro svůj vlastní rozvoj. Říše Mali obchodovala se zlatem, solí a bavlnou od počátku založení. Afrika nejen, že má spoustu přírodních zdrojů, ale i její biodiverzita je obrovská. Nachází se tu nejen hlavní přírodní zdroje, které v současnosti využíváme, jako je zlato, diamanty, ropa, dřevo, ale mnohem více. Prakticky každá rostlina, strom má nějaký význam, účel a mohou být využity ve prospěch lidí. Například v blízkosti Viktoriiných vodopádů se nenacházejí pouze divoká zvířata, která jezdíme pozorovat jako turisté. Na naší organické farmě v blízkosti vodopádů se nachází pás Mongongo stromů, které se rozrůstají v blízkosti písčité řeky Zambezi. Tyto stromy plodí vysoce nutriční ořechy využívané ve výživové dietě a kosmetice.

O Afrických zdrojích máme ponětí, kam se dovážejí, co se nimi dělá, zda je využívána dětská práce. Víme, že Shell dováží/dovážel ropu z Nigérie, Nestlé je známé výrobou čokolády z plantáží v Západní Africe, atd. Od dob kolonialismu jsme se posunuli od ovládání místních komunit k jejich svobodě. Ale nebyli jsme schopní se vzdát přístupu k přírodním zdrojů. Na našem trhu jsou africké výrobky spíše vzácností, ale zároveň si africké zdroje pořád držíme pro vlastní potřebu a profit. O novodobém kolonialismu skrze přírodní zdroje se již zmínilo hodně autorů. Ráda bych poukázala na poměrně současný trend různých neziskových organizací, vládních i nevládních donorů, které implementují projekty za účelem pomoci africkým komunitám, ale ve skutečnosti z toho profitují různé společnosti z vyspělých zemí. Nadace manželů Gatesových vytvořila obrovský projekt na podporu zemědělské produkce v Africe, ale ve skutečnosti tento project škodí africkému přírodnímu prostředí a nahrává velkým společnostem, které vyrábejí umělá hnojiva, která jsou velice škodlivá k životnímu prostředí.

Podobný scénář se odehrává v mnoha afrických komunitách – komunita vlastní zdroje, ze kterých ale nic nevyrábí, prodává je surové menším i vetším společnostem, které z nich vyrobí produkt, který je na trhu cenněn mnohem více. Zpracování mongongo ořechů na vzácný olej nedělá žádná komunita v Zambii i přesto, že se zde nachází většina těchto stromů na světě. Nacházejí se tu přibližně 2 až 3 stroje, které jsou schopné zpracovat ořech na olej. Tyto stroje nejsou vlastněny žádnou africkou komunitou, ale individuálními mezinárodními vlastníky nebo většími společnostmi. Místní komunity, především ženy, ořechy sbírají a rozlouskávají. Jeden kilogram surových ořechů prodávají za 10 kwacha (korun) producentům, kteří z ořechů ztlačí olej, zabalí a prodají jako drahý výrobek (na mezinárodním trhu za 120 dolarů za produkt).

Je potřeba propagovat a dožadovat se výrobků, které pocházejí přímo z Afrických komunit. Tímto nejenom zamezíme neodpovědněmu plundrování Afriky, ale také přispějeme k redukci neokolonialismu a ke zvyšování úrovně života v Africe, také k diverzifikaci produkce a dostupnosti dalších afrických výrobků na našem trhu. Nejedná se pouze o mongongo ořechy, ale o další zdravé produkty, jako jsou plody baobabu, bambucké ořechy a mnoho dalších.

 

Autor: Kamila Hejlikova | středa 6.7.2022 8:55 | karma článku: 16,46 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 318x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 418x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik