Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plánovat či neplánovat v Africe

Pro život v Africe člověk potřebuje být flexibilní a dodržování plánu není vždy podstatné. Můžete si přečíst, jak jsem k tomu došla na základě svých zkušeností ze života v Africe.

Nedávno jsem se dostala do situace, která připomíná,  jak je těžké se odprostit od naší vlastní kultury, ve které jsem vyrostla, i přesto, že dlouhobě žiju v cizí zemi a to konkrétně v jihoafrické zemi Zambii. S rodinou bydlíme ve městě Livingstone, což je hlavní turistické město Zambie, ale je to město malé a kromě turistických atrakcí, zařízení pro běžný život tu nejsou dostupné (kvalitní zdravotní péče, úřady, atd.). Potřebovala jsem si naplánovat cestu do hlavního města Lusaky a mé původní plánování bylo spíše zambijské. Lusaka je vzdálená od Livingstonu přibližně 500 kilometrů a cesta tam trvá celý den (8 – 12 hodin). Původně jsem cestu plánovala v africkém stylu s tím, že odjedu až se to bude nejvíce hodit (v potaz se může vzít vhodné počasí, finanční situace, pracovní i rodinné záležitosti). Měla jsem v plánu cestovat mezi nedělí a středou, ale který den přesně jsem si chtěla vybrat až na základě různých okolností.

Po pár diskuzích s českými rodiči, přáteli a kolegy v práci, jsem začala cestu do hlavního města plánovat podrobněji s jasným rozvrhem schůzek, cestování a dalších. Měla jsem jasný program, který mě ujišťoval v tom, že vše bude v pořádku, protože jsem všechno naplánovala. Komplikace se dostavily v prvních hodinách mého skvělého plánu. Plán cesty jsem si naplánovala na neděli, abych v pondělí mohla začít se schůzkami. O pár hodin později bylo ale již jasné, že by bylo lepší cestovat o jeden den později. Ale nechtěla jsem svůj plán měnit a ostatní schůzky posouvat, a tak jsem v neděli odjela. Již v neděli odpoledne, když jsem cestovala přes děravou cestu do hlavního města, byla první pondělní schůzka zrušena. Nicménně jsem se pořád chtěla řídit svým plánem, a tak jsem vysvětlovala, že jedu zdaleka a zda je možné přece jenom schůzku uskutečnit. Nutně jsem se potřebovala řídit naplánovaným rozvrhem, jelikož na tom závisely ostatní aktivity, které jsem si naplánovala. Bylo mi vyhověno, ale to jsem ještě nevěděla, co mě druhý den čeká.

Můj manžel na mě vždy pozná, když se necítím pohodlně a rád mě podpoří v těchto chvílích slovy o nutnotsti flexibility v africkém prostředí. Velkou dávku flexibility jsem rozhodně potřebovala druhý den při domluvené schůzce s kožní specialistkou v jedné z nejlepších nemocnic v Zambii. Já mám vždy štěstí (nebo smůlu), když se jedná o zdravotní péči v Zambii. Při narození mé druhé dcery ve státní nemocni u porodu asistoval vyučený porodník (v Zambii se tento obor studuje zvlášť a vyučují se převážně tradiční metody) a těhotná zdravotní sestřička. Porodík byl skvělý a já jsem z porodního sálu odcházela ve velice dobré kondici. Druhý porod jsem měla kompletně přirozený, byl bolestivější a delší než můj první. Poprvé jsem rodila v rurální oblasti, kde se na mě připravilo více jak deset zdravotníků s různým moderním vybavením. Narození naší první dcery se odehrálo sice v rurální oblasti, ale ve státní nemocnici, která byla podpořena českou rozvojovou pomocí, bylo dodáno vybavení a personál byl vyškolen. Takové pozornosti se mi v Livingstonu nedostalo a rodila jsem bez větší pozornosti. Ale mohla jsem si vybrat člena rodiny, který mohl zůstat přítomen při porodu. Zdravotní sestřička, která porodu asistovala byla v pokročilém stádiu těhotenství a na začátku mého porodu ji praskla voda a její porod začal také. V tu chvíli jsem si vybrala, že na porodním sále s námi zůstane teta mého manžela a jeho jsem poslala pryč. Teta mého manžela je vyučená porodnice a já jsem se cítila pohodlněji, aby zůstala spíše ona. Obě dvě, já i zdravotní sestřička, jsme porodili zdravé děti, já o něco dříve tří kilovou holčičku a ona čtyřkilového chlapečka. Kdybych měla srovnat, který porod mi více vyhoval, tak asi ten přirozenější, i přes jeho chaotičnost, po porodní léčba trvala minimální dobu.

Druhý chaotický příběh v africké nemocnici se odehrál, když jsem jela navštívit kožní specialistku, doktorku z Ukrajiny, která ale žije s rodinou v Zambii. V den mé domluvené schůzky zdraví jejího otce se zhoršilo, a protože jsem se nacházela v nejlepší nemocnici v celé zemi, stala jsem se svědkem jeho záchrany. Celou situaci zpětně vidím jako velice bizardní, kde jsem se domáhala profesionální služby v africké zemi, kde se nesmí zapomínat na to, že strasti jsou každodenní součástí života. Nemocniční personál byl velice vstřícný a doktorka také, a po pěti a půl hodinách čekání jsem se dostala na řadu a dočkala se své lékařské prohlídky. Prohlídka trvala pár minut, protože jsem samozřejmě nejdříve potřebovala krevní a kožní testy. A tak začal tří hodinový maraton s laboratorími pracovníky.

Opět mi to připomělo, že pro život v Africe, člověk potřebuje být flexibilní a dodržování plánu není vždy podstatné. V Africe vše, co se plánuje, se musí plánovat s respektem k ostatním a spěchání se považuje za neuctivou strategii a vyjadřuje to negativní emoce. Můj manžel vždy říká, že času je dost a když vedoucí není přítomem, pokračování v úsilí je provejem nerespektu. Když se v Africe plánuje, je potřeba nehledět jen na sebe, ale vzít v potaz i ostatní, protože ať chceme nebo nechceme, život nás vždy spojí s ostatními.

 

Autor: Kamila Hejlikova | středa 22.6.2022 17:30 | karma článku: 14,54 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 318x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 418x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik