Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Finanční negratmotnost v Africe nebo naše eurocentrická představa

Jsou lidé v Afice finančně negramotní nebo se naše evropské představy neslučují s jejich životním stylem a kulturou.

Spoření v Africe, tak jak jsme v Evropě zvyklí a naučení šetřit peníze i kapitál, je v africkém kontextu nemožné. Známé africké výdaje na svatby a pohřby nejsou to jediné, i když poměrně viditelné a známé. Průměrný příjem domácností zdaleka nedosahuje nákladům rozšířené africké rodiny. Většinou jeden člen rodiny má stálé zaměstnání, na kterém závisí ostatní členové rodiny. Je velice těžké pro zaměstnaného člena rodiny ušetřit peníze nebo odmítnout poskytnout podporu v různých rodinných záležitostech. Ve většině případů jsou rodinné výdaje nečekané, které ani nemůžeme naplánovat (pohřeb, zdravotní problémy rodinných příslušníků, atd.).

Spousta podobných výdajů se nám v naší rozvětné africké rodině nastřádali v poslední době. Dlouhou dobu rodina šetřila na zaplacení tzv. loboly (poplatku za nevěstu) za bratrance mého muže. Poplatek za nevěstu není placen budoucím manželem, ale je vyjednán a uhrazen jeho rodinou a to konkrétně rodinou otce a celý proces má na starosti vždy strýc ženicha. Lobola pro našeho velice talentovaného bratrance, který si za ženu vybral studentku medicíny byla stanovena na čtyřet tisíc kwacha (cca 53 tisíc korun). S tímto výdajem celá rodina počítala poctivě na něj šetřila. Ale pak starší bratranec budoucího ženicha přivedl do jiného stavu ženu, se kterou se vídal. V tomto případě se musí zaplatit tzv. damage (poškození, způsobení škody), která byla vyčíslena na dvacet tisíc kwacha (cca 27 tisíc korun). Je to částka vysoká, protože dívka pochází z vlivné rybářské rodiny. Mezitím strýc, který měl všechna vyjednávání na starosti, propil školní peníze (je to učitel) v hodnotě 36 tisíc kwacha (cca 48 tisíc korun). Nejenom to, že rodina nezaplatila ani lobolu ani damage, ale navíc se ocitla v dluzích, které napáchal strýc. Já jen doufám, že žádné další nečekané výdaje nenastanou v příštích dnech (především nějaký pohřeb, který se může stát extrémně drahou záležitostí).

Toto jsou poměrně vysoké částky, protože žijeme ve městě a máme přístup k penězům. V rurálních oblastech Zambie jsou poplatky mnohem menší nebo se platí hospodářskými zvířaty (častý je dobytek, kozy, a další). V některých nezdařených případech to může být i mísa ovoce. Při vyjednávání poplatku za nevěstu, ženich ani něvěsta, nemají k těmto jednáním přístup a můj otec na to byl sám a myslím si, že ho ani nenapadlo, o co se jedná. Manželův strýc nabízel a nabízel, ale táta nic nepřijímal. V zoufalství ho strýc vzal na zahradu, kde otec pod stromem přijmul mísu ovoce guava. Strýc se s velkým úsměvem vrátil zpět a dohoda byla uzavřena. Od té doby jsem byla oficálně přijata do rodiny, členové za mě převzali zodpovědnost a mohla jsem se nastěhovat do domu mého muže. V Zambii se platí i poplatek za tzv. cohabitation (spolubydleni), když si například mladý pár pronajme společný byt, předtím než je zaplacena lobola.

Nejsou to žádné zastaralé tradice, ale běžná součást afrického života. Nás soused ze Španělska musel zaplatit poplatek za cohabitation, protože se svoji zambijskou družkou sdílel dům před svatbou. Čeká ho zaplacení loboly, doufejme, že bez poplatku za damage. Navíc tyto poplatky jsou vyžadovány místním soudem nebo třeba i imigračním úřadem. V rurálních oblastech je bez zaplacení loboly manželství neplatné. Imigrační úřad stížil můj pohovor pro pobyt, protože moje lobola byla pochybná (nepovažovali mísu ovoce za vhodé ohodnocení bílé ženy), ale akt byl vykonán a tudíž museli přijmout to, jak se to stalo.

Mezi-rodinné výměny jsou mezi příslušníky vyjednávány velice striktně s danými rituály, které zahrnují i úklony, tleskání, mluví se v metaforách, zpívá se a tančí. Nabízené poplatky (ať už peněžní nebo nepeněžní) jsou nabízené nepřímo, například peníze pro lobolu se vloží do mísy a předá se vyjednávací straně, která si vezme tolik, kolik přijímá (ve většině případů se nějaké peníze v míse nechají, aby se projevila úcta k přijetí druhé rodiny). V jiných případech mohou být mezi-rodinné výměny vyjednávány i s možnostmi na splátky. Například lobolu lze oddálit až o dva roky, když se do domu matky nevěsty přinese nádobí. To znamená, že je přislíbeno, že tento vztah je vážný (nejen vztah mezi mezi mužem a ženou, ale i mezi rodinami) a rodina muže se zavazuje, že všechny ostatní sliby (lobola) budou splněny do dvou let. Takto se dá vyhnout poplatku za cohabitation. Škoda, že jsem svému španělskému sousedovi nemohla poradit.

Jsem ráda součástí těchto rodinných záležitostí, nejen z důvodu toho, že mohu poznat místní kulturu, ale protože mě těší být součástí těchto mezi-lidských vztahů. Možná si někdo pomyslí, že mě-bílé ženě musí každý rodinný člen žádat o různé příspěvky, protože mám přístup k penězům. Tak to ale není. Lidé se tady neptají přímo na peníze v případě rodinných vyjednáváních. Pokud nějaký rodinný příslušník žádá od naší rodiny podporu, jeho/její žádost musí jít skrze staršího bratra mého manžela, který rozhodne, které zprávy předá a které ne (a jeho rozhodnutí se musí respektovat). Já i manžel se snažíme příspívat rodině, tam kde můžeme. Nebereme to jako výdaje, ale jako budování vztahů. Je pravda, že s manželem nemáme vlastní dům nebo, že naše auto je nepojízdné, nechodíme do kina, každý den vaříme jídlo od základu (včetně toho, že ráno slepice byla živá a k obědu uvařená), umýváme nádobí venku v kbelíku. Ale máme vybudované vztahy, které nám přinášejí radost, zábavu, i smutek, tak jako materiální věci (radost když je koupíme, smutek až se rozbijou). Různé pomluvy o tom, že afričané jsou finančně negramotní a neumí/neví, jak šetřit se neslučuje s místním životním stylem a kulturou.

 

Autor: Kamila Hejlikova | úterý 31.5.2022 20:42 | karma článku: 18,70 | přečteno: 947x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 319x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 418x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik