Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život v Africe: přístup k vodě

Základní lidská potřeba jako je přístup k vodě je v Africe omezená. Je to i časté téma různých krizích a konfliktů na africkém kontinentě. Jak to máme s vodou v Zambii, v Africké zemi, kde žijeme?

Původně jsem chtěla napsat o zdraví a nemocech v Africe, protože jsem byla nemocná. Léčila jsem se doma, řekněme přírodní metodou, horkými zábaly na zanícenou ránu. V nemocnici jsem se léčit nechtěla, protože na základě mých zkušeností se dvěma porody, vím, že ve státních nemocnicích je problém s vodou a já jsem potřebovala horké vodní zábaly. Ikdyž jsou v nemocnicích nainstalovaná umyvadla a kohoutky, voda z nich neteče. Vedle nich je vetšinou postavený barel s vodou a kyblíčkem, který se používá na spláchnutí záchodu a omytí rukou. Vybrala jsem si zůstat doma, protože doma máme velký rezervoár na vodu.

Jsme připojeni ke státní vodě, která se spouští jednou, někdy dvakrát denně, někdy každý druhý den. Proto máme velký rezervoár, který nám pomáhá mít přístup k vodě flexibilně a ne jenom když teče z kohoutku. Většinou voda neteče maximálně dva dny a poté se rezervoár opět naplní. Ale zrovna, když jsem si potřebovala čistit ránu několikrát denně, vypnuli vodu na celý týden. Po třech dnech voda v rezervoáru došla a museli jsem začít chodit s kbelíky do nedalekého hotelu, abychom si napustili vodu z jejich elektrické studně. Žijeme v turistickém centru Zambie nedaleko Viktoriiných vodopádů a všichni, kteří nevlastní své vlastní studně byli několik dní bez vody. Tento moment mě opět vrátil do běžného afrického dne, že život je tu boj.

Základní lidská potřeba jako je přístup k vodě je v Africe omezená. Je to i časté téma různých krizích a konfliktů na africkém kontinentě. Z mého první domu jsem se odstěhovala do jiného, u kterého byla naistalováno studna. V Zambii je voda zavedená do domácností v blízkosti větších měst, v rurálních oblastech lidé závisejí na přírodních zdrojích vody. Ženy vodu tradičně přinášejí od zdroje k obydlí. Ve městech je bežné, že voda z kohoutku teče sporadicky. Voda se jak na vesnicích, tak ve městech skladuje ve velkých plastových nebo jiných kbelících. V mnoha případech farmáři v blízkosti například řek nebo zatopených plání mají lepší přístup k vodě než lidé ve městech. Pokud má farmář třeba solární pumpu, může si klidně vodu napumpovat až před dům.

Zambie má poměrně hodně vodních zdrojů včetně čtvrté nejdelší řeky v Africe, Zambezi, která protéká velkým územím Zambie. Národní elektrický systém je postavený na vodních přehradách. Tvrdím si říci, že je v Zambii vody dostatek. S manželem jsme vykopali a nainstalovali elektrickou studnu v rurální oblasti Západní provincie. Tato oblast je charakteristická písčitou půdou a vysoké odlesňování zvyšuje riziko dezertifikace. I přesto celá oblast leží na dostatku podzemní vody, která pochází z řeky Zambezi. Vykopat studnu zde nebyl problém a vodu jsme našli po dvaceti metrech. Peníze dle mého názoru problém také nejsou, na světě je peněz dost, v Zambii působí velké množství neziskových i ziskových organizací, které implementují různé technické projekty, včetně instalací studen, obnovení vodních zdrojů, stavění přehrad, a další.

V hlavním městě Zambie, Lusace, se rozmohla stavba elektrických studní, ale velice neregulovaně. Soukromé studně jsou například postaveny příliš blízko sebe a voda se vyčerpá v období sucha a lidé jsou bez vody. V horším případě neregulovaná stavba studní může vézt i ke kontaminaci vody (soused si postaví studnu vedle záchodu svého souseda). V roce 2018 se hlavním městem šířila cholera a jednou z příčin byla právě neregulovaná stavba studní. S manželem jsme postavili takovou studnu v Západní provincii, kde jsme se původně plánovali usídlit. Nicménně život nás zavedl do Livingstonu. Zde jsme se ale rozhodli, že soukromou studnu na naší organické farmě kopat nebudeme a napojili jsme se již na fungující studnu v centru vesnice.

Pokud bych měla porovnat, kde mají lidé lepší přístup k vodě, tak bych se spíše přiklonila k vesnici. Na naší organické farmě v komunitě Mukuni teče voda každý den a celý den. Voda neteče pouze v noci, protože je to studna solární. V Livingstonu, kde si pronajímáme dům a využíváme státní vody, teče opravdu sporadicky, navíc je špinavější než voda z vesnice. Voda v rurálních oblastech se může stát problémem pokud nepečujeme o naše životní prostředí. Přírodní vodní zdroje (říčky, podzemní voda, a další) se vytrácejí s dezertifikací, kácením stromů, a dalším nešetrným zacházením s našim prostředím.

 

Autor: Kamila Hejlikova | pondělí 2.5.2022 17:00 | karma článku: 19,11 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 318x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 418x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik