Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Současný potravinový systém škodí Africe i klimatu

Současný potravinový systém škodí Africe i klimatu. Je potřeba změnit to, co jíme, abychom přispěli nejen ke zlepšení společnosti, ale také ke zlepšení klimatu.

Jídlo - základní lidská potřeba k přežití a zároveň jeden z nejpalčivějších problémů lidí. Žijeme v Zambii, v africké zemi, která je závislá na zahraniční pomoci a investicích. Nikdy jsem neviděla pohromadě tolik různých organizací, které se snaží pomoci místním lidem a komunitám a přesto tu máme předpovědi, že příští rok nebude dostatek jídla. Žiji tu již pět/šest let a toto není poprvé za tu dobu, kdy Zambie měla problémy s nedostatkem potravin. V roce 2019, kdy jsme žili v rurální oblasti západní provincie, lidé zde umírali hlady. V té době můj manžel pracoval blízko hranic s Angolou ve městě Shagombo, kde se objevily případy úmrtí hladem. Toto místo je charakteristické písčitou půdou, žádnou vegetací včetně stromů a potravinová pomoc se sem dostala pozdě, kvůli náročnému terénu a dopravě. Tato potravinová pomoc přišla pravděpodobně z hlavního města a možná ještě dále, třeba i ze zámoří. Ale jen o pár stovek kilometrů dále (v rámci rozlohy Zambii je toto blízko) od místa, kde lidé hladověli se nachází královský les, kde se lidem daří dobře a těžká období se jim zvládají líp. Tento les je zakázáno kácet a nad jeho údržbou dohlíží samotný král západní provincie. Jistě každého Čecha napadne, že se v lese nachází jídlo jako jsou houby, zvířata jako je třeba zajíc, v Čechách je to srna v Zambii je to antilopa a další. To samé platí pro africký les a kromě toho, místní lesy dále nabízejí divoké ovoce, ořechy (například mahuluhulu, mawi, mongongo a další) a místní lidé si pochutnávají i na hmyzu, jako jsou například housenky, které se pravidelně objevují na stromě Mahuluhulu, který plodí divoké ovoce. Proč se nedovezla potravinová pomoc právě z tohoto lesa, který je daleko blíže než odkud se původně přivezlo jídlo, vše by to stálo méně peněz, úsilí a zachránilo by to životy.

Předpokládá se, že by Zambie byla schopná sesbírat až čtyřicet tisíc tun hub týdně z místních lesů. Proč je tedy vyhlášen hladomor na příští rok, když se tu jídlo nachází přirozeně? Hlad byl na příští rok vyhlášen z důvodu rostoucích cen chemických hnojiv. Co to má společného s jídlem, přece náš potravinový systém nebo to, jak si pěstujeme jídlo, by nemělo záviset na nějakých chemikáliích. Opak je ale pravdou, alespoň zde v Zambii, kde jsou hlavní plodiny pěstovány pomocí chemikálií. Příští rok se předpokládá, že se jejich cena zvedne alespoň o polovinu a to znamená, že farmáři nebudou mít přístup k dostatku těchto chemikálií, aby vypěstovali dostatek plodin, nejen pro sebe ale i pro hospodářská zvířata. V tomto případě to není příroda, která nás zradila, ale jsou to velké chemické společnosti, které profitují z utrpení lidí.

Každým dnem jsou místní lesy káceny, aby se zasadila kukuřice, která se pohnojí výrobky, ze kterých není poznat pro běžného afrického člověka co obsahují, protože složení uvedené na obalu je změť číslic a chemických zkratek. Já, která mám univerzitní vzdělání sama nerozumím tomu, co tyto chemikálie obsahují, natož pak místní člověk, který má ještě více omezený přístup ke vzdělání. Nejenom to, že kácíme lesy, které jsou našimi plícemi, ale ničíme i lesní úrodu hub, divokého ovoce, vyháníme divoké druhy zvířat a ničíme si vodní zdroje. A to vše ve jménu pár hlavních plodin (především kukuřice a pšenice), ze kterých poté vyrobíme velice omezený jídelníček. Počet potravin, které vyrábíme z mouky se dalece nerovná počtu poživatelných druhů, které se nachází v přírodě.

Všeobecně je náš jídelníček velice omezený zaměřený na mouku, cukr, maso, vejce, mléko a pár druhů zeleniny a ovoce. Z těchto limitovaných možností si sestavujeme ten samý jídelníček stále dokola. A přes dovoz této potravinové pomoci a distribuci chemických hnojiv nutíme i ostatní přizpůsobit se tomuto jídelníčku. Změna toho, co jíme není jednoduchá, já to vidím sama na sobě v tom, jak jsem neflexibilní v přizpůsobení se novým jídlům. Asi se každý odhodlá ochutnat housenku, ale kdo je dokáže jíst každý den? Můj manžel a dcera si na nich pochutnávají pravidelně a tvoří velkou část jejich jídelníčku. Manžel je zvyklý jíst housenky a další hmyz odmalička a tak vychovává i naši dceru. Změna jídelníčku je spíše generační proces a neočekávám žádné změny okamžitě. Ale je potřeba někde začít, třeba u našich dětí. Diverzifikovaný jídelníček pomůže chránit naše přírodní zdroje a zachová biodiversitu. Omezený jídelníček, omezuje nejenom nás, ale i naši planetu a přírodu.

Všichni například obdivujeme velké africké baobaby, ale málo y nás ví, že se jejich plody dají jíst nebo má k nim přístup. Manžel mi tuhle přivezl domů ovoce a já se snažila uhodnout, co je to za druh dle vzhledu: je to citron? Je to pomeranč? Nebylo to ani jedno, manžel zamumlal nějaké místní jméno, které mi nic neříkalo, asi nějaká odrůda divokého pomeranče, kterou přivezl z jedné vesnice, kde tyto stromy rostou. Stovky možná až tisíce různých podobných, ale i úplně odlišných druhů se tu nacházejí, ale nikdo je systematicky nesbírá, nevyváží, nedováží, tam kde by to bylo potřeba. Afrika má potenciál stát se zásobitelem potravin i klidně celého světa, ale je potřeba otevřít mysl novým možnostem a dát příležitost někomu jinému, protože to, jak máme nyní nastavený potravinový systém je pro mě selhání.

Jídlo, které roste skoro samo a přispívá ke zlepšení klimatu

Jeden z druhů zambijských hub.

 

Autor: Kamila Hejlikova | pátek 15.4.2022 18:30 | karma článku: 19,69 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 468x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 318x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 418x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik