Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umí Afričané žít v Africe?

Umí Afričané žít ve svém prostředí sami nebo nás potřebují k přežití? Afrika je netypická svým životním prostředím, divokými zvířaty, lidmi a kulturou.

Od dob objevování Davidem Livingstonem, Emilem Holubem a dalšími cestovateli jsme nejenom Afrikou fascinováni, ale také máme tendence si ji podmaňovat na základě toho, že jsou místní lidé neschopní a zaostalí. Podařilo se nám překonat biologický rasismus, politický kolonialismus, co si myslím, že se nám nepodařilo překonat je kulturní centrismus a pocit nadřazenosti na základě technického rozvoje a moderního životního stylu.

Afrika je netypická svým životním prostředím, divokými zvířaty, lidmi a kulturou. Dnes sem jezdíme na safari, kde pozorujeme lvy, slony, žirafy a další velká zvířata, navštěvujeme tradiční vesnice, kde obdivujeme místní kulturu a jak lidé žijí. Národní parky jsou v Africe jasně vytyčeny s vlastními hranicemi, mají své jméno, strážníky, hotely s hosty, auta s průvodci. Blízko národních parků se většinou nachází nějaká tradiční africká vesnice, kterou mohou návštěvníci navštívit. Nedaleko Viktoriiných vodopádů v Národním parku Mosi-Oa-Tunya se nachází tradiční vesnice Mukuni. Místní lidé tu vyrábí výrobky ze dřeva a kostí, jako jsou šperky, nádobí, různé dekorace a další umělecké předměty. Lidé si mohou výrobky zakoupit při návštěvě vesnice, kde se také nachází palác se sídlem náčelníka Mukuni.

V mnoha případech jsou místní podmínky, ve kterých lidé nebo zvířata žijí, zhodnoceny návštěvníky jako nedostačující a na základě toho zakládají různé organizace na podporu rozvoje lidí a ochranu zvířat. Město Livingstone je příkladem sítě těchto organizací, kde aktivity na ochranu zvířat viní člověka z narušování přírodního řádu a organizace na podporu lidí vidí přírodu jako hlavního viníka chudoby a snaží se člověka pozvednout nad přírodní zákony.

Na Afriku se nedá nahlížet jednoduše buď z hlediska lidského/kulturního nebo přírodního/safari. Místní lidé žijí v podmínkách, jaké jim byli dány a čelí svému údělu s hrdostí každý den. Pár měsíců po úspěšném založení naší organické farmy právě v tradiční vesnici Mukuni nedaleko známých vodopádů a národního parku, zasazení plodin, farmu navštívili a zdevastovali sloni. Nenapáchali škodu pouze u nás, ale i u ostatních. Naše sousedka, která vedla nás založila uměleckou galerii a dětský domov, na zahradě zakopala nutriční mongongo ořechy, které chtěla použít pro výrobu místního umění. Sloni ji to všechno vykopali a snědli. Sloni způsobili škodu v podvečer a hned druhý den ráno přišla nezisková organizace se školením, jak se chránit proti slonům. Některá jejich doporučení jsme akceptovali a implementovali. Sloni jsou známí tím, že nemají rádi hluk a organizace nám doporučovala chránit se před nimi hlukem včetně dělobuchů. My jsme zkusili jiné jejich doporučení a to zavěsit skleněné láhve kolem farmy, které budou o sebe cinkat ve větru.

V minulosti dokázali místní lidé vypozorovat na přírodě, jak se chránit před predátory, jak spravovat půdu, kudy jít, kde se usadit a co jíst. Pastevci dobytka vypozorovali na stádu buvolů, jak se chránit před lvy a aplikovali stejnou ochranu pro svůj dobytek. Dobytek hnali ve stádu blízko sebe krajinou, přesně, tak jak migrují buvoli nebo pakoně. Blízko sebe, s nejsilnějšími uprostřed a ve předu a slabšími na stranách a vzadu. Také vypozorovali, že divoká zvěř migruje dle přírodního pravidel obnovy pastvy a aplikovali stejný proces na pastvu svého dobytka. Dnes se tomuto přístupu říká Holistický management půdy a hospodářských zvířat a na základě tohoto tradičního pastevectví vznikl významný a prestižní institut vzdělávání v Zimbabwe. Snaha této místní iniciativy je navrátit tradiční pastevectví dobytka a management půdy, protože to prospívá zvěři (méně klíšťat a s tím spojených nemocí), obnově půdy a je šetrnější k životnímu prostředí. Avšak návrat k tradičního pastevectví zabraňují vytyčené hranice nejen národních parků, ale i samotných afrických států.

Turismus je významným příjmem afrických států a nezisková práce vznikla s dobrým účelem. Ale zkusme přehodnotit, to jak na věci pohlížíme. Místním nevěříme, že by byli schopni se o svoje prostředí postarat a pokud ano, tak jim jejich tradiční způsoby znehodnotíme tím, že je shledáme jako nerozvinuté, nemoderní, netechnologické a zpátečnické způsoby řešení. Navíc místní iniciativy jsou roztříštěny kapitálem, kontakty a jinými výhodami mezinárodních hráčů. Většina chráněných farem a neziskových organizací má mezinárodního vlastníka nebo partnera. Mnoho místních organizací je opomíjeno, i přesto, že nabízejí lepší a mnohdy i levnější řešení, která vychází z místního kontextu.

Před slony na naší farmě v Mukuni jsme se nejprve chránili na základě doporučení neziskové organizace a zavěsili jsme skleněné láhve v okolí. Většina lahví se stejně nakonec rozbila a dokonce nějaký had se pořezal o ulomený střep a vykrvácel. Navíc hluk ze skleněných lahví vychází pouze za větru, ale sloni sem migrují zrovna v období, kdy je bezvětří. Když jsem si na celou situaci stěžovala místnímu kolegovi, se kterým pracuji. Ten mi vyprávěl, že se lidé v oblastech, kde migrovali sloni, usazovali pouze v místech, kde se vyskytovali divoké včely. Nejenom, že se sloni včel bojí a jejich teritoriu se vyhýbají. Zároveň tam kde se včely vyskytují, je vhodné prostředí pro usazení, protože zde budou plodiny, které včely opilovávají a přístup k vodě, kterou včely také potřebují. Kolegu jsme si nakonec pozvali k nám na farmu, který zhodnotil, že máme dobré prostředí pro včelstvo a nainstalovali jsme včelí úly. Místního řešení si nemůžeme přestat vynachválit. Nejenom, že je to přirozená ochrana, která nás nic nestojí, ale také činnost, která nám přinese zisk z medu, který můžeme konzumovat nebo prodat.

Neměli bychom si o místních lidech myslet, že jsou neschopní a ve své sebe-centrismu začít nabízet možnosti řešení, která budou nakonec stejně neefektivní nebo dokonce i škodlivá, protože daná inciativa nevznikla v přirozeném prostředí. Návštěvník by měl zůstat návštěvníkem, pozorovat, obdivovat, učit se a ne dávat nevyžádané rady nebo hodnotit jiný životní styl, než na který jsme zvyklí. Není důvod učit lidi, jak žít ve vlastním prostředí, pokud s nimi nechceme manipulovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamila Hejlikova | pondělí 7.2.2022 8:00 | karma článku: 24,42 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 471x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 320x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 419x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 485x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik